Että mitähän vittua? Screw Them All Blog

I wrote this text a little more then 2 years ago when an artist, Sanni, came out with a new song called, Että mitähän vittua?, which means what the fuck?
I wrote this text about the song and about society today, as the song fits our society perfectly, here is the text from 2 years back, enjoy the read and hopefully it will get you thinking!

Today when you say your opinion about something out loud, people are hushing you up and the second when you say your opinion strongly about something that is wrong someone starts saying “how can you say that”, give me a break, if something is fucked up then you have to say or do something about it!
What the fuck? Exactly! It’s wierd how all the people who say that we have to accept everything and understand people who do bad things and suprisingly many “normal” people now crucifie Sanni (the Finnish artist) ‘cause of her new hit that is named Että Mitähän Vittua?, translates into What the Fuck? The song is telling about cheating, which is something you have all the rights in the world to say what the fuck. You can also interpret it as a statement for the societey that is around in Finland and probably all over the world to where people are threated as disposable things, everyone only cares about themselves, close their eyes when someone is having a hard time so that their own little precious fake-happy-lifes won’t get any distortions, close their eyes and turn their back when someone asks for help. So saying WHAT THE FUCK is totally in place.
To Sanni, huge respect for having courage to make songs with statement and saying thins out loud. I try to do the same thing with my photographing, showing painful, sad, beautiful or happy emotions in them and trying touch people and get them to stop for a second and think.

Tänä päivänä jos sanoo mielipiteitään ääneen niin ihmiset alkaa hyssyttelemään ja auta armias jos vahvasti sanot asioista jotka on päin persettä niin heti alkaa joku nillittää että kuin sä nyt voit noin sanoa, voi vittu jos joku asia on päin vittua nii sillon siitä pitää sanoa ääneen tai tehdä asialle jotain!
Että mitähän vittua? Nimenomaan! Se on ihme juttu että nyt kaikki kukkahattutädit, suvakit, puunhalaajat ja olevinaan niin korrektit ihmiset ja yllätävän moni “normaali” kansalainen kovaan ääneen ristinaulitsee Sannin uuden biisin nimen takia ja ovat pöyristyneitä kun 9 kerta kappaleessa sanotan vittu. Biisi kertoo kipeestä asiasta, johon mun mielestä on kaikki oikeus sanoa että mitähän vittua. Biisin voi myös tulkita tän päivän yhteiskuntaan mitä meillä Suomessa vallitsee, ihmisiä pidetään kertakäyttöesineinä, ei välitetä vittuakaan ku omasta navasta, suljetaan silmät kun jollain on vaikeaa ettei oma feikki-ruusuinen elämä saisi säröjä aidosta elämästä, suljetaan silmät ja kännetään selkä kun pyydetään apua. Nii kyllä pitääkin sanoa: ETTÄ MITÄHÄN VITTUA?
Sannille iso respect kun uskaltaa ilmaista mielipiteitään ja tehdä kappaleita jolla on sanomaa ja vahvaa statementtiä kaunistelematta asioita. Samaa mä koitan tehdä omalta osaltani valokuvien ottamisella, oli ne sitä kipeitä, surullisia, kauniita tai onnellisia asioita.